Spantanghouders

Spantanghouders voor minimale uitval

Toen REGO-FIX in 1972 voor het eerst het ER-systeem introduceerde, veroverde het wereldwijd de verspanende industrie. Met de DIN 6499-normering twintig jaar later werd de REGO-FIX ER-spantang de industriestandaard. Vandaag de dag is het ER-systeem nog steeds het meest gebruikte gereedschapsopnamesysteem ter wereld. Door het gebruik van de juist combinatie ER-gereedschapshouders met ER-spantangen bereikt men de maximale precisie en balans om de standtijd van snijgereedschap te maximaliseren. Als kwaliteitskenmerk hebben alle producten het REGO-FIX-driehoek. Wat garant staat voor de uitstekende Zwitserse kwaliteit.

Na jaren van ontwikkeling en evolutie bestaan er veel soorten ER spantanghouders en ER spantangen volgens de norm. De redenen dat er verschillende soorten opnamevormen bestaan heeft te maken met de verschillende soorten spindels die zijn ontwikkeld. Voor het zwaar verspanen en het erg nauwkeurig verspanen worden andere eisen gesteld aan stabiliteit en repeteerbaarheid van de houders. De ER gereedschaphouders zijn verkrijgbaar in varianten zoals de HSK-A tot HSK-C HSK -E en HSK-F types. Deze variant heeft een radiale en axiale aanleg vlak. De spantanghouders die radiale en axiale aanlegvlakken hebben zijn beter geschikt voor het zwaardere verspaningsbewerkingen. De HSK-A is een van de bekendere type houders uit de HSK range.

 

 

HSK-E spantanghouder

De HSK-E is een optimale gebalanceerde versie die het meest geschikt is voor het gebruik bij hoge toerentallen. Naast de HSK houder zijn er houders in de SK, BT, CAT en Capto deze houders hebben een langere steil kegel met een radiaal aanleg vlak. Ook een aantal van deze gereedschaphouders kennen de types met radiale en axiale aanleg vlakken voor zwaardere bewerkingen. Deze zijn ook beter bekend onder de type aanduiding  BIG Plus system en worden onder licentie van BIG Daishowa geproduceerd.  Alle ER gereedschaphouders zijn verkrijgbaar in diverse lengtes. Rego-Fix heeft naast de normale lengte van gereedschaphouders ook XL versie. Deze gereedschaphouders worden special gemaakt omdat niet iedere freesbewerking gelijk is. Het komt met regelmaat voor dat bij grote producten er een langere afstand moet worden overbrugd. De uitdaging van een spantangsysteem is dat de run-out en stabiliteit zo nauwkeurig mogelijk zijn ontworpen en geproduceerd. Dit zal de garantie geven voor een stabiel en betrouwbaar verspanings proces met de gewenste oppervlakte ruwheid en een standtijd van meer dan 100%.

 

Zeer lage run-out

Rego-Fix kan zich met de ER spantanghouder en ER spantangen onderscheiden omdat de run-out over het gehele houder systeem wordt gegarandeerd van minder dan 5 tot 10 micron. De run-out wordt gemeten vanaf het punt waar de houder in de spindel wordt geklemd tot aan de schacht van een gekalibreerde meetstift die 3 x D uit de spantang steekt. Afhankelijk van het type bewerkingen heeft Rego-Fix het micRun syteem. Deze productlijn is een klasse hoogwaardiger op gebied nauwkeurigheid waardoor trilling, demping, stabiliteit en run-out nauwkeuriger zijn. Dit zal zich dan vertalen in een nog betere performance. Zowel de ER spantanghouders als de spantangen worden met name ingezet als er veel wordt gevraagd in een nauwkeurige seriematige productieomgeving. De run-out bij de micRun is over het gehele systeem minder dan 3 micron. Een belangrijk aspect bij het gebruik van ER spantanghouders en ER spantangen is het schoonmaken. Het komt regelmatig voor dat beide niet goed worden gereinigd bij het wisselen van snijgereedschap. Hierdoor kan het voorkomen dat door vervuiling de spantang niet goed in de spantanghouder wordt geklemd. Waardoor de run-out groter zal zijn dan de opgegeven run-out waarde. Wij adviseren onze klanten dan ook om met een stofvrije doek de gereedschaphouders te reinigen en licht in te smeren met een lichte corrosiebestendige olie.

Onze micRun spantanghouders

Onze micRun-spantanghouder heeft een ongelooflijke uitloop TIR van slechts ≤1 μm, toe te voegen aan een totale systeemuitloop TIR van ≤3 m @ 3 x D. In onderstaande video is goed het verschil te zien tussen onze ER houders.

Onze Multi Line gereedschapshouders

Dankzij een perfect ontwerp in combinatie met onze jarenlange ervaring in engineering maken de Multi Line-producten tot een solide optie voor traditionele bewerkingstoepassingen.

Maak een afspraak

Wilt u zelf de kwaliteit ervaringen van REGO-FIX gereedschaphouders? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Neem contact op

Ontdek de voordelen van de REGO-FIX spantangen en houders van topkwaliteit