Spantangen van REGO-FIX

Spantangen en ER spantanghouder van REGO-FIX

De “ER” spantang is ontwikkeld en gepatenteerd door Rego-Fix in 1972, en gestandaardiseerd als DIN 6499 en is het meest gebruikte klemsysteem ter wereld. Tegenwoordig zijn er veel verschillende types en diameters verkrijgbaar zoals de: ER-8, ER-11, ER-16, ER-20, ER-25, ER-32, ER-40 en ER-50.

Rego-Fix heeft in de jaren 60 en 70 een “E” spantang ontwikkeld waarmee bezemstelen werden geklemd. Dit principe van klemmen ongeacht het materiaal is doorontwikkeld voor de metaalindustrie om snijgereedschappen te klemmen. De naam “ER” komt dus van de bestaande “E” spantang waar “R” van Rego-Fix is aan toegevoegd.  Door de wereldwijde vraag zijn er andere merken die deze ER spantangen produceren. Er bestaat echter wel een verschil in kwaliteit door het gebruik van materiaal, oppervlakteruwheid en run-out. De oppervlakteruwheid van een ER spantang van zowel de buiten en binnendiameter zijn belangrijke eigenschappen voor de levensduur van de spantang. Door een zo glad mogelijke oppervlakteruwheid zal de spantang veel minder weerstand geven bij het vast en losdraaien. Ook het materiaal waarvan de spantang is gemaakt moet van een hoogwaardige kwaliteit zijn. Door de conische vorm zal de spantang zwaar worden belast waarbij er geen plastische vervorming mag optreden. Daarom is het ontwerp van de ER Spantang en de breedte van de sleuven zo gemaakt dat de spantang verende eigenschappen blijft behouden na intensief gebruik. Het produceren van een nauwkeurige spantang is niet erg eenvoudig zoals het wellicht lijkt. De spantangen met bijvoorbeeld kleine binnendiameters vergt een optimaal en hoogwaardig productieproces.

De ER spangtangen die Rego-Fix produceren kenmerken zich met de volgende series.

• De standaard ER Spantang die een run-out heeft van 5 tot maximaal 10 micron.
• De ultra precisie spantang die een run-out heeft van 2.5 tot 5 micron.
• En de MR spantang met een run-out van maximaal 2 micron.

De MR spantangen zijn speciaal gemaakt voor het micRun systeem. Doordat deze spantang langer is dan de standaard en ultra precisie spantang heeft hij meer klemkracht en stabiliteit. Deze kenmerken kun je alleen behalen wanneer de volle lengte van de schachtdiameter wordt gebruikt. Als men deze lengte niet vol benut kan er door de klemkracht van de spantang een beschadiging in de binnendiameter optreden. Dit zal uiteindelijk een negatief effect hebben op de werking van de spantang in zijn algemeenheid. Ook voor het demonteren van een spantang heeft Rego-Fix een oplossing ontwikkeld. In de ER spantang zit een spantanggroef deze groef zorgt ervoor dat bij het opendraaien van de moer de spantang lostrek uit de conische vorm van de houder. Daarom is het belangrijk dat het aandraaien van een spantang altijd met heeft voorgeschreven aandraaimoment gebeurt.

Naast de gewone ER spantang bestaan er ook MB ER spantangen die starten met een binnendiameter van 0.2 mm oplopend met 0.1 mm tot 0.9 mm. Voor het mechanisch afdichten van de spantang bestaat er de DM ER spantang deze worden ingezet bij het gebruik van snijgereedschappen met interne koeling. Deze type ER spantangen zijn verkrijgbaar in ER 32 en ER 40. De ER spantangen om een draadtap te klemmen in er de ER GB en ER PCM ET1 spantangen. De spantangen zijn voorzien van een vierkant profiel onder in de spantang waardoor het snijgereedschap niet kan slippen tijdens het draadtappen. Voor het gebruik van Weldon frezen heeft Rego-Fix speciale secuRgrip spantangen waar men optimaal dit type frezen kan klemmen met een Weldon clip. Voor alle Inch maten bestaan er ook ER spantangen die speciaal worden gemaakt in de versie ER 8 tot ER 40.

Neem contact op

Ontdek de voordelen van de REGO-FIX spantangen en houders van topkwaliteit