Spantangen van REGO-FIX

Spantangen en ER spantanghouder van REGO-FIX

Toen REGO-FIX in 1972 voor het eerst het ER-systeem introduceerde, veroverde het wereldwijd de verspanende industrie. Met de DIN 6499-normering twintig jaar later werd de REGO-FIX ER-spantang de industriestandaard. Vandaag de dag is het ER-systeem nog steeds het meest gebruikte gereedschapsopnamesysteem ter wereld. Door de juist combinatie ER-gereedschapshouders met ER-spantangen bereikt men de maximale precisie en balans om de standtijd van snijgereedschap te maximaliseren. Als kwaliteitskenmerk hebben alle Rego-Fix producten het REGO-FIX-driehoek dit staat garant voor de uitstekende Zwitserse kwaliteit.

Na jaren van ontwikkeling en evolutie bestaan er veel soorten ER spantanghouder en ER spantangen volgens de norm. De redenen dat er verschillende soorten opnamevormen bestaan heeft te maken met de verschillende soorten spindels die zijn ontwikkeld. Voor het zwaar verspanen en het erg nauwkeurig verspanen worden andere eisen gesteld aan stabiliteit en repeteerbaarheid van de houders. De ER gereedschaphouders zijn verkrijgbaar in varianten zoals de HSK-A tot HSK-C HSK -E en HSK-F types. Deze variatie heeft te maken met de radiale en axiale aanleg vlakken. De  spantanghouders die radiale en axiale aanlegvlakken hebben zijn beter geschikt voor het zwaardere verspaningsbewerkingen. De HSK-A is een van de bekendere type houders uit de HSK range.

Keuze uit vele lengtes en houders

De HSK-E is een optimale gebalanceerde versie die het meest geschikte versie voor het gebruik bij hoge toerentallen. Naast de HSK houder zijn er houder in de SK, BT, CAT en Capto deze houders hebben een langere steil kegel met een radiaal aanleg vlak. Ook een aantal van deze gereedschaphouders kennen de types met radiale en axiale aanleg vlakken voor zwaardere bewerkingen. Deze zijn ook beter bekend onder de type aanduiding BIG Plus system en worden onder licentie van BIG Daishowa geproduceerd. Alle ER gereedschaphouders zijn verkrijgbaar in diverse lengtes, Rego-Fix heeft naast de normale lengte van gereedschaphouders ook XL versie. Deze gereedschaphouders worden special gemaakt omdat niet iedere freesbewerking gelijk is. Het komt met regelmaat voor dat bij grote producten er een langere afstand moet worden overbrugt. De uitdaging van een spantangsysteem is dat de run-out en stabiliteit zo nauwkeurig mogelijk te ontwerpen en te produceren. Dit zal de garantie geven voor een stabiel en betrouwbaar verspanings proces met de gewenste oppervlakte ruwheid en een standtijd van meer dan 100%.

ER spantanghouder en ER spantangen met extreem lage run-out

Rego-Fix kan zich met de spantanghouder en spantangen onderscheiden omdat de run-out over het gehele houder systeem wordt gegarandeerd van minder dan 5 tot 10 micron. De run-out wordt gemeten vanaf het punt waar de houder in de spindel wordt geklemd tot aan de schacht van een gekalibreerde meetstift die 3 x D uit de spantang steekt. Afhankelijk van het type bewerkingen heeft Rego-Fix het micRun syteem. Deze productlijn is een klasse hoogwaardiger op gebied nauwkeurigheid waardoor trilling, demping, stabiliteit en run-out nauwkeuriger wat zich dan vertaald in een nog betere performance. Zowel de spantanghouders als zowel de spantangen worden met name ingezet als er veel wordt gevraagd in een nauwkeurige seriematige productieomgeving. De run-out bij de micRun is over het gehele systeem minder dan 3 micron. Een belangrijk aspect bij spantanghouders en spantangen is het schoonmaken. Het komt regelmatig voor dat beide onvoldoende worden gereinigd bij het wisselen van snijgereedschap. Hierdoor kan het voorkomen dat door vervuiling de spantang niet goed in de spantanghouder wordt geklemd. Hierdoor zal de run-out groter zijn dan door Rego-Fix opgegeven run-out waarde. Wij adviseren onze klanten dan ook om een stofvrije doek te gebruiken om de gereedschaphouders te reinigen en licht in te smeren met een lichte corrosiebestendige olie.

Reininingsadvies ER spantangen

Voor de ER spantangen geven wij het advies om ze te reinigen in een ultrasoon bad of goed af te blazen met perslicht en licht in te spuiten met een corrosiebestendige olie. Voor wat betreft het aandraaien van de moer is het belangrijk het juiste aanhaalmoment te gebruiken. Op het moment dat de spantang te hard wordt aangedraaid kan dit de gereedschaphouder onherstelbaar beschadigen. Om het juiste aandraaimoment voor een type spantang te bepalen kan men gebruik maken van een tabel die past de type spantang en schachtdiameter van een snijgereedschap. In een overzichtstabel van Rego-Fix zijn de juiste momenten aangeven. Dit in combinatie met een momentsleutel of het Troco-block is het beschadigen van een spantanghouder en ER spantang uitgesloten.

Neem contact op

Ontdek de voordelen van de REGO-FIX spantangen en houders van topkwaliteit