Micro freesjes

Gebruik van microfrezen

Microtechnologie speelt een steeds grotere rol in de toekomst van productieorganisaties. Bij elektronische en mechanische onderdelen geldt dat ook de ontwerpen steeds kleiner worden om ruimtes effectiever in te richten. Op verschillende technische gebieden is microfrezen steeds meer noodzakelijk. We hebben het dan over vormen- en matrijzenbouw, algemene machinebouw, juwelen- en horlogemakers en in bijvoorbeeld de medische industrie.

Microverspaning

Als we het hebben over micro, is microverspaning een belangrijke term. Dit maakt het mogelijk om al het verkleinde verspaanbaar materiaal om te zetten in precisiewerk. Door deze ontwikkeling zijn zowel kleine series als massaproductie mogelijk. Dit bespaart zowel kosten als tijd.

Voor microtechnologie zijn uiteraard ook andere soorten frezen nodig. Daarom heeft Rego-Fix micro freesjes ontwikkeld. Het grootste verschil met de normale frezen zit vooral in de hals geometrie, diameter en vrijlooplengte. Microfrezen zijn al verkrijgbaar met een diameter vanaf 0,02 mm. Vanaf een mm van 3 diameter kunnen we al niet meer spreken over een microfrees.

Minder gevoelig

Bij de doorsnee frezen bevindt het zwakste punt zich in de overgang naar de schacht. Bij de microfrees worden de krachten die op de microfrees inwerken met zo’n 50% verminderd. Dit is mogelijk doordat het zwakste punt verplaatst wordt naar een plek die hier minder gevoelig voor is. Het resultaat is een lagere belasting van het gereedschap, waardoor de maatvoering van het werkstuk nauwkeuriger wordt en de bewerking veel efficiënter kan worden uitgevoerd.

Toerental van microfrezen

Een belangrijke factor bij microfrezen is het toerental. Dit is afhankelijk van de diameter van de frees. Er is een hoog toerental nodig om de snijsnelheden te behalen die zijn voorgeschreven, omdat de diameter van een microfrees al klein is. Een microfrees van 0,08 mm moet minimaal 40.000 toeren per minuut ronddraaien om de snijsnelheid van 100 meter per minuut te halen. Dit komt zeer nauw, waardoor er hoge eisen worden gesteld aan de spil van de snijmachine. Hierbij is vaak een machine met hydrostatische lagering nodig. Indien dit niet mogelijk is kan er ook gebruik worden gemaakt van toerenversnellers, maar dan moet de rondloopnauwkeurigheid wel in de gaten worden gehouden. De vereiste rondloopnauwkeurigheid kan worden behaald door de microfrees te spannen in een krimpopname. Deze hebben namelijk een rondloop afwijking van maximaal 0,003 mm.

Voordelen van micro freesjes van Rego-Fix

De microfrezen die wij ontwikkelen hebben een aantal goede eigenschappen. Je bent namelijk verzekerd van nauwkeurige maatvoering van het eindproduct, productiviteit, betrouwbaarheid en uitstekende oppervlaktekwaliteiten. Met de microfrees kunnen staal en non-ferro materialen worden verspaand, maar verspaanbare materialen die wat lastiger zijn, zijn ook geen probleem. De microfrezen zijn inzetbaar voor microverspaning in uiteenlopende industrieën. Door hun zeer fijnkorrelig metalen omhulsing zijn ze perfect voor veeleisende toepassingen.

Wilt u meer weten over onze producten en wat deze voor u kunnen betekenen? Neem dan eens contact op via de volgende link en wij helpen u verder!

Neem contact op

Ontdek de voordelen van de REGO-FIX spantangen en houders van topkwaliteit