Rondloopnauwkeurigheid

Het belang van rondloopnauwkeurigheid

Het begrip rondloopnauwkeurigheid is een belangrijk term als het aankomt op de kwaliteit en de duurzaamheid van een snijmachine. Met rondloopnauwkeurigheid wordt de radiale verplaatsing tijdens een omwenteling gemeten in een vlak die loodrecht op de hartlijn van de spil aan een punt op het te testen uitwendige of inwendige omwentelingsoppervlak ligt. Het gaat hierbij om trillingen die door vibratie worden veroorzaakt. Deze dienen tot het minimum beperkt te worden om de nauwkeurigheid zo optimaal mogelijk te maken.

Levensduur van gereedschap

Indien de rondloopnauwkeurigheid niet optimaal is, kan dit grote gevolgen hebben voor de snijmachine. Dan kan er sprake zijn van spindeluitloop of gereedschapsuitloop. Deze begrippen omschrijven de onnauwkeurigheid die ervoor zorgt dat een gereedschap of werkstuk van de ideale as afdraait en daarmee verslechterd. Zodra dit gebeurt ontstaat er meer vibratie, wat erg slecht is voor de levensduur van gereedschappen. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat er speling ontstaat. Gereedschap heeft namelijk de neiging om rond een middelpunt te draaien dat niet het middelpunt van gereedschap is. Een verbetering in rondloopnauwkeurigheid kan de levensduur aanzienlijk verbeteren.

Precisiewerk

Niet alleen is de rondloop nauwkeurigheid belangrijk voor de kwaliteit en levensduur van het gereedschap, maar ook voor het materiaal waar je mee bezig bent. Als een werkstuk precieze gaten of sneden nodig heeft, is daar optimale stabiele vibratie voor nodig. Indien deze niet aanwezig is, kan het snijgedeelte uitschieten en grotere gaten of sneden veroorzaken. Er is met andere woorden geen exacte diameter te bereiken op het werkstuk als de rondloopnauwkeurigheid niet optimaal is.

Wat is de gewenste nauwkeurigheid?

Bij het gebruik van snijgereedschap kan er met volle snelheid verspaand worden. Daarmee is het mogelijk om zonder te veel kracht metaal te bewerken. Een nadeel hierbij is dat volhard metaal erg slecht tegen de stotende beweging kan van het snijgereedschap. Het is altijd belangrijk om voor optimale stabilisatie te zorgen. De gewenste nauwkeurigheid ligt binnen 0,02 mm.

Rondloopnauwkeurigheid en snijkracht

Een verminderde nauwkeurigheid resulteert in rondloopfouten en daarmee in ongelijke radiussen. Doordat deze rondloopfouten veroorzaken een hogere belasting en daarmee dus ook een versnelde slijtage. De snijkracht van een machine neemt daarmee af.

U moet er dus altijd voor zorgen dat er zo min mogelijk afwijking zit in de rondloop rotatie en het gereedschap of de machine moet onbeschadigd en vrij van vervuiling zijn wanneer deze wordt gebruikt. Bij Rego-Fix kiezen we altijd voor de meest hoge kwaliteit producten om de betrouwbaarheid en precisie te garanderen.

Wilt u weten hoe u het maximale uit uw machines of gereedschappen kunt halen? Rego-Fix zorgt ervoor dat u de meest effectieve oplossing krijgt voor uw probleem. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van onze specialisten.

Neem contact op

Ontdek de voordelen van de REGO-FIX spantangen en houders van topkwaliteit