Freeshouders

Freeshouders

Bij het opspannen van de frees in de spindel van de machine heb je een gereedschapshouder nodig. Dit wordt ook wel een freeshouder genoemd. Deze houder draagt bij aan de nauwkeurigheid van het werk. Het is daarom erg belangrijk om de juiste freeshouder te kiezen.

Frezen

Voor we ingaan op de verschillende soorten freeshouders lichten we kort toe wat frezen is. Het is een manier van verspaning waarbij materiaal wordt verwijderd door een frees. Een frees is een roterend gereedschap dat zowel in radiale als axiale richting kan snijden. De richting is afhankelijk van de uitvoering. Doordat er een zeer grote variëteit aan frezen is, is het belangrijk om de juiste freeshouder erbij te kiezen. Dit kan namelijk veel invloed hebben op de rondloopnauwkeurigheid.

De verschillende soorten freeshouders

Er zijn vier soorten gereedschapshouders te onderscheiden, namelijk freeshouders voor frezen met aantrekdraad, freeshouders voor frezen met spanvlak, spantanghouders en oliedrukhouders.

De eerste soort freeshouders gaat u echter nauwelijks meer tegenkomen, omdat de voorkeur van professionals vaak uitgaat naar de freeshouders met spanvlak.

De reden dat de tweede soort freeshouders met spanvlak zo populair zijn, heeft te maken met de opname van de houder en de schacht van de frees. Deze hebben zo’n nauwe tolerantie, waardoor er een zeer goede rondloopnauwkeurigheid ontstaat. Deze precisie is weer van grote invloed op de standtijd van het gereedschap.

Daarnaast kunt u kiezen voor spangtanghouders. Deze houder is breed inzetbaar als spanmiddel. Het heeft een gemiddelde nauwkeurigheid. Het voordeel van de spangtanghouder is dat frezen hier niet alleen in kunnen worden gespannen, maar alle gereedschappen met een cilindrische schacht.

Tenslotte is er nog de oliedrukhouder. Deze is net als de spangtanghouder breed inzetbaar, maar heeft een hogere nauwkeurigheid, wat positief is voor de standtijd van de frees. Er moet wel gezegd worden dat de spankracht minder is. De oliedrukhouder kun je gebruiken voor een finisheerbewerking.

Weet u niet zeker welke freeshouder u nodig heeft? Neem dan eens contact op met één van onze adviseurs voor meer informatie.

Neem contact op

Ontdek de voordelen van de REGO-FIX freeshouders van topkwaliteit